Studijska posjeta učenika iz Nikšića

Učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića, koji su osvojili prva tri mjesta u “Potrazi za pravima mladih” i njihovi profesori su bili u prilici da obiđu nekoliko institucija i organizacija u Podgorici.
Posjeta je organizovana povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih u okviru projekta koji NVO „Inicijativa mladih za ljudska prava“ realizuje uz podršku Ministarstva sporta.


Obišli su Direktorat za mlade, Odbor za ljudska prava, Ombudsmana, Regionalnu kancelariju za saradnju mladih – RYCO i Forum MNE.

Direktor direktorata za mlade, gdin. Nenad Koprivica, je upoznao učesnike sa radom Direktorata i pričao o projektima koje oni podržavaju.

U Odboru za ljudska prava, dr Halil Duković i sekretarka Odbora, upoznali su ih sa nadležnostima Odbora i aktivnostima koje ovo radno tijelo preduzima u cilju promocije, zaštite i afirmacije ljudskih prava.


Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, gdin. Šućko Baković, je ukazao na najugroženiju grupu mladih u Crnoj Gori, i pojasnio koja su to njihova osnovna ljudska prava in a koji način ih mogu ostvarivati i tražiti zaštitu istih.

Šef Regionalne kancelarije za saradnju mladih, gdin. Edin Koljenović, je predstavio rad organizacije, kao i projekte koje su finansirali u okviru svog prvog otvorenog poziva za dostavljanje predloga projekata. Učenici su bili naročito zainteresovani da saznaju šta im to RYCO može ponuditi, i koji su uslovi za učestvovanje u projektima realizovanim uz pomoć ove organizacije.

Obišli su i Forum MNE, gdje su čuli nešto više o skorašnjim i aktuelnim projektima u ovoj organizaciji.

Prije polaska za Nikšić su odgledali i jedan od filmova sa repertoara Cineplexx-a.


Comments are closed.