U okviru projekta „No impunity for the past!“ („Odgovornost za prošlost“) koji Inicijativa mladih za ljudska prava sprovodi uz podršku Evropske unije, održaće se Kick-off konferencija pod nazivom “Informaciono dokumentacioni centar – Pravda za prošlost, zalog za budućnost”.

Ovaj skup organizovan je kao inicijalna aktivnost projekta na kojoj će projektni partneri predstaviti projekat, njegove aktivnosti i ciljeve, kao i važnost suočavanja sa prošlošću, odnosno, rješavanje ratnih zločina na teritoriji Crne Gore tokom devedesetih godina, što je i fokus samog projekta. Njegovom implementacijom želimo da unaprijedimo proces suočavanja s prošlošću kroz osnivanje Istraživačko-dokumentacionog centra i traženje pokretanja postupaka za utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine koji su se desili na teritoriji Crne Gore početkom devedesetih godina.

Konferencija će se održati u prostorijama EU Info Centra u Podgorici u četvrtak, 30. januara 2020. sa početkom u 10.00h.

Konferenciju će otvoriti Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gore, Aneta Spajić, dekanka Pravnog fakulteta i Milan Radović iz Inicijative mladih za ljudska prava u Crnoj Gori sa temom o ratnim zločinima u Crnoj Gori. Zatim će se obaviti ceremonija potpisivanja Memoranduma između Skupštine Crne Gore i YIHR o osnivanju Istraživačko-dokumentacionog centra.

Završni dio konferencije rezervisan je za prezentaciju samog projekta, a učesnicima će se, osim Milana Radovića, obratiti i predstavnici pprojektnih partnera: Eugen Jakovčić iz NVO “Documenta” iz Hrvatske, Uroš Jovanović iz YIHR u Srbiji i Ferid Osmanagić iz NVO “Bukovica” iz Pljevalja.

Categories: Vijesti