Inicijativa mladih za ljudska prava je, 6. jula na press konferenciji za medije, predstavila rezultate istraživanja “Problem pomirenja na Zapadnom Balkanu – Istraživanje javnog mnjenja u Crnoj Gori”. Aktivnost je organizovana u sklopu projekta “Odgovornost za prošlost“, čiji su donatori Evropska unija i Ministarstvo javne uprave. Istraživanje je urađeno u periodu od 10. maja do 2. juna, na uzorku od 1100 ispitanika.

Istraživanje je generalno pokazalo nizak nivo poznavanja i interesovanja građana Crne Gore za teme ratnih zločina koji su se dogodili na našoj teritoriji tokom devedesetih godina. Ono što naročito brine jeste činjenica da su mladi jako slabo informisano a da se i ta informisanost svodila na priče starijih.

Oko 26% ispitanika smatra da su za dešavanja i sukobe 90-ih krive strane sile, 23% smatra da je krivac nacionalizam na svim stranama, svaki peti građanin smatra da su odgovorne političke elite koje su pokrenule ratove, dok najmanji broj ispitanika 9,4% krivi Srbiju i srpski nacionalizam. Istraživanje je pokazalo i da najveći broj građana smatra da se narodi bivše Jugoslavije još nisu na pravi način pomirili kao i da krivci za događaje od prije 30 godina za to većinom nisu odgovarali.

Cijelo istraživanje možete pročitati OVDJE.

Categories: Vijesti

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder