Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava i Informaciono-dokumentacionog centra su danas položili cvijeće na mostu u Plužinama, gdje su prije 30 godina na tragičan način ubijeni članovi porodice Klapuh, koji su pobjegli iz ratom zahvaćene Foče i sigurnost potražili u Crnoj Gori.

Obilježavanju godišnjice su pored tima YIHR prisustvovali i predstavnik Bošnjačkog vijeća Sead Šahman i specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić.

 

Koordinatorka Informaciono-dokumentacionog Centra, Mehdina Kašić Šutković, je pozvala na privođenje odgovornih pravdi: “Ubistvo tri člana porodice Klapuh je prvi presuđeni ratni zločin u Crnoj Gori za zločine koji su se desili tokom rata 90-ih godina. Od predstavnika nadležnih institucija zahtijevamo da se na ovom mjestu postavi spomen obilježje, te da činjenice iznijete u presudi budu dio obrazovnog programa. I što je najvažnije, da oni koji su pravosnažno osuđeni, a koji su živi, budu privedeni pravdi i izdrže kaznu zatvora. Postavlja se pitanje zašto Vuković do danas nije izručen Crnoj Gori i da li se uopšte traga za ostalim učesnicima ovog zločina? Samim osuđenjem izvršioca pravda nije zadovoljena, naročito imajući u vidu da od donošenja presude pa do danas na ovom slučaju se dalje nije ništa rješavalo, a oni koji su pucali i bacili sa mosta članove porodice Klapuh uspješno izmiču pravdi.”

“Nažalost, ni danas za ovaj zločin ne postoji spomen obilježje na mostu, niti postoji mogućnost da studenti znaju nešto više o svirepom ubistvu tročlane porodice iz Foče.” – kazao je potpredsjednik Bošnjačkog vijeća Sead Šahman. On je naglasio da je bitno da se i danas podsjedimo da je takav zločin posljedica genocidne ideologije koja je buktala devedesetih godina prošlog vijeka, a koje vrlo često ni danas nismo pošteđeni, jer ozbiljno suočavanje sa prošlošću izostaje.

“Bošnjačko vijeće se sa pijetetom prisjeća bošnjačkog naroda koji je stradao tokom ratova devedesetih godina. Nećemo i ne smijemo zaboraviti žrtve saradnja.” – zaključio je Šahman.

Specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić istakla je koji su to naredni koraci tužilaštva po pitanju ovog događaja: “Zbog ratnog zločina učinjenog na štetu porodice Klapuh, donijeta presuda koja je prva pravosnažna presuda u Crnoj Gori zbog ratnih zločina počinjenih tokom 90-ih, tužilaštvo preduzima sve mjere i radnje u okviru svoje nadležnosti, kako bi svi ratni zločini bili procesuirani.”

 

Categories: Vijesti