Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1993. godine donijela odluku da 03. maj bude datum kada se obelježava Svijetski dan slobode medija, kako bi se vlasti širom zemlje podsjetile na obevezu poštovanja slobode medija.

Ovim povodom, podsjećamo Vladu Crne Gore na obavezu poštovanja slobode medija, kao i na potrebu rješavanja ostalih problema koji opterećuju medijsku scenu godinama unazad.

Ekonomsko stanje novinara i bezbijednost novinara su i dalje glavni problem medija u Crnoj Gori. Podsjećamo da je u 2021. godine zabilježeno 28 napada na novinare. Očekujemo da promjene koje je pretrpio zakonodavni okvir, a koje se tiču zaštite novinara i efikasnijeg procesuiranja napada i ometanja rada novinara, doprinesu unapređenju bezbijednosti novinara i boljim uslovima za rad. Kada je u pitanju ekonomsko stanje novinara, projekat „Evropa sad“ jeste povećao zarade, ali novinari i pored toga ne mogu da obezbijede pristojnu egzistenciju. Nadležni organi moraju da riješe ovo veoma važno pitanje, kako bi dobijali što kvalitetnije, objektivnije i profesionalnije izvještaje, priloge i tekstove.

Primjer pozitivnih promjena predstavlja rad javnog servisa RTCG za koji je Ervopska komisija u svom posljednjem izvještaju ukazala na veću raznovrsnost političkog sadržaja, što .ukazuje na značajne pomake u njegovom radu i oslobađanja od političkog uticaja. Očekujemo u narednom periodu još intenzivniji rad na polju objektivnosti i profesionalnosti, te vraćanja povjerenja građana u RTCG, na čemu se, sudeći po posljednjim aktivnostima, intenzivno radi.

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva nadležne institucije da transparentno sarađuju sa medijima i na taj način obezbijede adekvatno i efikasno pružanje informacija građanima, kao i nesmetan rad novinara i na taj način povećaju i povjerenje kako u medije tako i u institucije sistema.

Categories: Vijesti