Prije 30 godina, u opštini Kotor, 3. oktobra 1991, par dana prije nego su crnogorski rezervisti JNA započeli opsadu Dubrovnika, formiran je logor Morinj. Od osnivanja do zatvaranja logora u njemu su boravila 292 muškarca, civila i vojnika iz dubrovačke regije. Logor je osnovan kao „Sabirni centar za prihvat ratnih zarobljenika“, gdje bi dovodili vojne zarobljenike zarad dobijanja informacija. Ovo je bilo mjesto gdje su se odvijala sistematska mučenja, gdje su nanošene velike patnje i povrede tjelesnog integriteta zatvorenih lica i to od stražara i vojnih policajaca.
Inicijalna optužnica nije pošla, kako je i trebalo, od našeg tužilaštva, već od hrvatskog. Tek nakon toga uslijedile su optužnice od crnogorskih sudova, 16 godina od ovog zločina. Od ukupno 30 optuženih lica, samo 4 osobe su osobe su procesuirane i kažnjene. Pored svih navoda o mučenjima, nije bilo osude za sistemska mučenja i zlostavljanja. Jedini osuženi su tadašnji vojni policajac i stražar, bivši rezervni oficir,te kuvar sa maksimalnom kaznom od četiri godine, dok među okrivljenima nema nalogodavaca. Tužilaštvo je propustilo da zločine u logoru tretira kao organizovani sistem zlostavljanja zatvorenika i da za takvo zlostavljanje optuži osobe koje su bile nadređene neposrednim izvršiocima, iako iz spisa predmeta proizilazi da je za to bilo osnova i da su ova lica trebala znati za zlostavljanja i ista spriječiti. Jer, praksa Međunarodnog krivičnog suda je da za zaločine počinjene u logorima odgovaraju i oni koji nisu bili neposredni izvršioci, ali su svejedno okrivljeni ili osuđeni kao učesnici, odnosno pomagači.

Crna Gora je oštećenima isplatila 1,42 miliona eura, te na taj način priznala krivicu i odgovornost. Međutim, ostaje nezavršen pravosudni epilog, zbog koje naše društvo i dalje nosi teret ove mračne prošlosti.

Sve dok država bude ćutala na ovaj i druge zločine, naši građani ne mogu graditi mirnu budućnost. Crna Gora mora konačno procesuirati ne samo odgovorne za ratne zločine, već i tužioce, sudije i ostala lica koja su odgovorna, odnosno, koja su svojim lošim radom doprinijeli da krivci ostanu nekažnjeni.

Categories: Vijesti