Danas smo pratili nastavak suđenja optuženom Slobodanu Pekoviću, kojem se na teret stavlja ubistvo civila i silovanje u Foči za vrijeme 1992. godine. Viši sud u Podgorici pokrenuo je ovaj postupak nakon dobijenih iskaza od Rezidulanog mehanizma.

Podsjećamo da se Pekoviću na teret stavljaju zločini počinjeni u Foči, 1992. godine, da je kao vojnik Vojske Republike Srpske ubio dvije osobe i silovao ženu bošnjačke nacionalnosti. Prema navodima optužnice, on je 8. juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, koje pripada opštini Foča, ubio Muja i Eminu Šabanović pucajući iz automatske puške, nakon čega je i zapalio njihovu kuću. Dalje, tereti se i za silovanje žene koja je dobila status zaštićenog svjedoka.

Danas je optuženi Slobodan Peković iznio svoju odbranu i izjasnio se da nije kriv ni za jedan zločin koji mu se stavlja na teret, te da mu je ovom optužnicom povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Suđenje se nastavlja 6. decembra 2022. godine u 9.00h i odlučeno je da bude zatvoreno za javnost zbog svjedočenja zaštićenog svjedoka.

Pozivamo Viši sud da primijeni moderne tehnologije kojima se garantuje i štiti identitet zaštićenih svjedoka, te da otvori suđenje za javnost, koje je od značaja za povjerenje u sudski postupak.

Categories: Vijesti