Inicijativa mladih za ljudska prava očekuje da se u zakonskoj proceduri što prije izabere novi specijalni državni tužilac koji će preispitati i iznova otvoriti istrage za sve slučajeve ratnih zločina počinjenih za vrijeme 90-ih godina u Crnoj Gori i za one počinjene na dubrovačkom ratištu.

Ciljevi strategije za istraživanje ratnih zločina koji su se odnosili na pregledanje starih pravosnažno okončanih predmeta, kako bi se konačno sva lica koja su učestvovala u zločinima privela pravdi, ostali su mrtvo slovo na papiru. Niti jedan od slučajeva nije uspješno riješen. Štaviše, u pojedinim slučajevima mogli smo svjedočiti svojevrsnom paradoksu da su nakon loših istraga i loših sudskih postupaka optuženi nakon oslobađanja naplaćivali desetine hiljada eura, što je i do pet puta veći iznos od onog koji je isplaćivan majkama koje su izgubile sina. Ratni zločini 90-ih uključuju mnoga ubistva, mučenja, zlostavljanja, uništavanja imovine, protjerivanja ljudi, a jedan od najstrožije osuđenih jeste kuvar u logoru Morinj za “nečovječno postupanje”.

Podsjećamo ns slučajeve ratnih zločina na našoj teritoriji, ali i onih u kojima je Crna Gora direktno učestvovala: Bukovica, Porodica Klapuh, Kaluđerski laz, Deportacije, Logor Morinj i Napad na Dubrovnik.

Knjiga sjećanja – Ratni zločini tokom 90’ih u Crnoj Gori

Aleksandra Vukčević, programska direktorica YIHR

Categories: Vijesti