Inicijativa mladih za ljudska prava u Crnoj Gori, u petak 25. juna u hotelu “Hilton” je organizovala regionalnu konferenciju pod nazivom “Pomirenje i suočavanje sa prošlošću na Zapadnom Balkanu”.
Konferencija je organizovana u okviru projekta “No impunity for the past!” koji je podržan od strane Evropske unije. Projekat realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, članica Građanske alijanse, Skupština Crne Gore, Pravni fakultet, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije, NVO Documenta iz Hrvatske i NVO Bukovica iz Pljevalja.

Konferenciju je otvorila Potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Branka Bošnjak, koja je kazala da je priča o suočavanju sa prošlošću davno trebala da bude završena: “Ja mislim da je Rezolucija korak naprijed, zato što sadrži ono što je bilo bolno za neke narode”. Ona je istakla da Rezolucija sadrži odredbu da se ni jedan narod ne može odrediti kao genocidan, već su genocidni pojedinci.

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Serž Bramerc, je poručio da je Rezolucija o Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore odlična i adresira glavne probleme, prepoznavanje žrtava i postojanja genocida.

Bramerc rekao je da glorifikacija ratnih zlocinaca i negiranje zlocina je apsolutno neprihvatljiva situacija. Podsjećajući na presudu Ratku Mladiću, kazao je da je ostalo jos dosta slučajeva ratnih zločina da se rijesi na teritoriiji bivse Jugoslavije.

“Odgovor koji mi dajemo jeste, tužilaštvo i krivično gonjenje i presude, ne vode ka pomirenju, pomirenje treba da dođe iz društva, iz grupa žrtava, iz grupa počinilaca i potrebni su vam odgovorni političari koji će promovisati to pomirenje”, kazao je Bramerc.

Presuda Mladiću je, kako je naveo, pokazala koliko je vazno rješavanje ovih pitanja iako je to ponovo podiglo tenzije jer je bilo onih koji su bili nezadovoljni.

Bramerc je podsjetio da je Crna Gora otvorila samo nekoliko slučajeva i ponudio crnogorskom tužilaštvu pomoć za rješavanje slučajeva ratnih zločina: “Ne možemo reći da je ostvaren veliki uspjeh u rješavanju ratnih zločina počinjenih od strane crnogorskih državljana i to je razlog zašto ćemo se intenzivnije uključiti sa kolegama tužocima u Crnoj Gori”, poručio je on.

Šefica delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa kazala je da je usvajanje Rezolucije o Srebrenici dobra stvar, zato što se tim osuđuje genocid u Srebrenici: “Politički lideri imaju obavezu da rade ka tom pomirenju”, poručila je Popa. To, kako je kazala, podrazumijeva procesuiranje i istraživanje zločina koji su počinje 90-ih.

Programski direktor Građanske alijanse, Milan Radović kazao je da mladi uglavnom ne znaju šta se dogodilo devedesetih godina. Radović je kazao da se može zaključti da u Crnoj Gori nije proces suočavanja sa prošlošću, nego proces zaboravljanja ratne prošlost. On je istakao i da je rezultat ovog projekta otvaranje informaciono-dokumentacionog centra, čiji ključevi su zatim i predati Branki Bošnjak, kao predstavnici Skupštine Crne Gore.

Categories: Vijesti