Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nj.E. Oana Kristina Popa i Milan Radović ispred Inicijative mladih za ljudska prava danas su svečano otvorili Informacioni-dokumentacioni centar o ratnim zločinima. Centar je osnovan u sklopu projekta “Odgovornost za prošlost“ koji sprovodi Inicijativa mladih za ljudska prava, finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Projekat se sprovodi i u saradnji sa Skupštinom Crne Gore. Gospodin Bečić je naglasio važnost ovog Centra, te da naveo da prikupljanje dokaza, izjava i drugih informacija o ratnim zločinima na prostoru Crne Gore, koje će Skupština kasnije učiniti dostupnim, pokazuju da je država spremna da bude među odgovornim društvima. Takođe je dodao da je otvaranje Centra podsticaj pomirenju i saradnji, kao vrijednostima koje treba njegovati u cilju daljeg unapređivanja odnosa na području bivše Jugoslavije.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je izrazila zadovoljstvo što Evropska unija finansira jedan ovakav projekat, te da otvaranje dokumentarnog centra o ratnim zločinima predstavlja važan trenutak za političku istoriju Crne Gore, u pogledu suočavanja sa ratnom prošlošću i njenog zacjeljivanja. Navela je da kao i mnoge druge inicijative vezane za pomirenje, I ovu je pokrenuo civilni sector, te da vjeruje da bi Centar trebalo da preuzmu Parlament i druge institucije radi dobrog upravljanja procesom, prikupljanja i arhiviranja dokumenata.

“Iako Crna Gora nastavlja da sprovodi strategiju krivičnog gonjenja za ratne zločine, odgovornost za ratne zločine nije u potpunosti uspostavljenja. Potreban je proaktivni pristup istraživanju, krivičnom gonjenju, suđenju i kažnjavanju ratnih zločina u skladu sa međunarodnim standardima. Ključno je osigurati da žrtve ratnih zločina imaju jednak pristup pravdi, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, i da naknada bude u skladu sa obavezama zemlje,” rekla je ambasadorka Popa.

Koordinator projekta Milan Radović ukazao je da je cilj projekta je da kroz rad Centra upoznamo javnost sa ratnim zločinima tokom 90-ih, ali i da prikupljamo u njemu dokumentaciju i ostalu građu vezanu za pomenute zločine koja će biti dostupna i korisna, prije svega, za državno tužilaštvo u otvaranju novih istraga i postupaka, a potom i za kompletnu javnost.

Gospodin Radović je zaključio riječima: “Neka ovaj Centar bude garancija – za žrtve da ih pamtimo, za buduće generacije da se zločini više nikada ne ponove”, te pozvao sve građane, kolege iz NVO sektora, istraživače, novinare, studente, đake i ostale da posjete Centar i upoznaju se sa podacima i činjenicama koji se tu nalaze.

Centar se nalazi na adresi Studentska ulica 37/a, radno vrijeme od 08 do 15h, radnim danima.
Jedan od glavnih ciljeva projekta „No impunity fort he past“ (Odgovornost za prošlost) jeste istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina koji su se dogodili tokom 90-ih na teritoriji Crne Gore. Njegovom implementacijom želimo da unaprijedimo proces suočavanja s prošlošću kroz osnivanje Istraživačko-dokumentacionog centra i traženje pokretanja postupaka za utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine koji su se desili na teritoriji Crne Gore početkom devedesetih godina.

Vrijednost projekta je 159.299,00 eura i traje od 02. decembra 2019. do 02. avgusta 2021. godine. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a partneri na projektu su NVO Documenta iz Zagreba, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije, NVO Bukovica iz Pljevalja, Skupština Crne Gore kao i Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore.

Categories: Vijesti

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder