Izložba pod nazivom „Opsada Dubrovnika kroz presude Haškog tribunala“ koju je Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) organizovala u saradnji sa UN Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT), otvorena je danas u Podgorici.

Ova inovativna interaktivna izložba se bazira na nasljeđu Haškog tribunala i predstavlja kombinaciju sudski utvrđenih činjenica u vezi sa napadom na Dubrovnik i dokaznog materijala na kojem su one zasnovane, uključujući video zapise iz sudnica, fotografije i dokumente koji su tokom suđenja za zločine u Dubrovniku uvršteni u dokaze.

Ona predstavlja proces suočavanja sa prošlošću kroz prikupljanje i prezentovanje relevantnih materijala vezanih za napad na Dubrovnik. Posjetioci izložbe imaju priliku da prođu kroz sve faze ovog događaja, od društvenog konteksta prije napada, preko samog čina napada, do reakcije Haškog tribunala.

Izložbu su otvorili NJ.E. Veselko Grubišić, ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Nemanja Stjepanović i Aleksandar Kontić ispred Mehanizma za međunarodne krivične sudove i Amina Murić, izvršna direktorica YIHR.

Izložba će u Građanskoj kući u Podgorici biti otvorena za sve zainteresovane posjetioce do 6. juna 2024.

NJ.E. Veselko Grubišić naveo je da našu istoriju ne možemo promijeniti, ali se prema njoj možemo pravedno odnositi. Pozvao je svakoga ko u Dubovnik dođe da se prema njemu ponese onako kako je nekada bilo. Podsjetio je da su usmjereni na saradnju i zajedničku budućnost uz pravilan odnos prema istoriji – “Niko ne poriče da su ljudi bili zavedeni propagandom, ali mi je veoma žao što u 2024. godini čujemo narative koji su porazni”.

Aleksandar Kontić, predstavnik Tužilaštva IRMCT-a, podsjetio je prisutne da je od granatiranja Dubrovnika prošlo više od tri decenije, a zločini počinjeni u tom periodu su procesuirani samo pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Istakao je važnost suđenja pred domaćim sudovima i izrazio nadu da će odgovorni za zločine nad civilima i kulturnom baštinom Dubrovnika biti procesuirani.

Nemanja Stjepanović, istraživač programa Mehanizma za informisanje, govorio je o sadržaju izložbe navodeći da je ona bazirana na spoju sudskih činjenica utvrđenih pred Haškim tribunalom i dokaza na kojima se one zasnivaju. On je naglasio da haška arhiva čuva informacije o ratnim razaranjima kulturnog nasljeđa Dubrovnika i patnjama njegovih građana.

Amina Murić se zahvalila prisutnima što su došli da isprate ovu veoma značajnu izložbu koja nas na poseban način povezuje sa ratnim dešavanjima i napadom na Dubrovnik, što doprinosi našem boljem razumijevanju, a samim time i našem suočavanju sa svime što se dogodilo. Ona je naglasila da će izložba trajati narednih nedjelju dana, do 6. juna 2024. godine, te pozvala sve građane da je posjete i dožive. Amina Murić se zahvalila Mehanizmu za međunarodne krivične sudove na veoma značajnoj saradnji u pripremi ove izložbe, kao i Evropskoj uniji (EU) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) koji su podržali kompletan događaj.

Ova izložba je organizovana u sklopu projekta „Inicijativa tranzicione pravde kroz obrazovanje i umjetnost“, koji je podržan kroz regionalni projekat „Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Regionalni projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Categories: Vijesti