Danas je otvoren Forum Crna Gora i Bosna i Hercegovina: Kako proces dekarbonizacije oblikuje našu budućnost? Koji je Inicijativa mladih za ljudska prava organizovala zajedno sa školama političkih studija Crne Gore i Bosne i Hercegovine u okviru projekata „Unapređenje energetske efikasnosti kroz rad Zelene poslaničke grupe“ uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i „Razvoj kapaciteta Zelenih poslaničkih grupa Zapadnog Balkana iz oblasti energetike i održive urbane mobilnosti uz podršku njemačke organizacije GIZ.

Forum je okupio poslanike iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji zagovaraju pitanja zelene agende, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, a koji žele da kroz zajedničku saradnju što kvalitetnije doprinesu rješavanju ovih važnih pitanja.

Na Forumu je formirana nova neformalna Zelena poslanička grupa, gdje su poslanici i poslanice novog saziva Skupštine Crne Gore potpisali Povelju o osnivanju Zelene poslaničke grupe.

Pored toga, potpisan je i Sporazum o saradnji Zelene poslaničke grupe Crne Gore i Zelenog kluba Bosne i Hercegovine. Ovim dokumentom, poslanici i poslanice Crne Gore i Bosne i Hercegovine obavezali su se na saradnju po različitim pitanjima vezanim za aktivnosti koje se tiču Zelene agnde za Zapadni Balkan, klimatskih promjena i zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i urbane mobilnosti, kao i mnogim drugim vidovima zajedničkog djelovanja. Ispred Zelene poslaničke grupe Crne Gore, sporazum je potpisala potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović, a ispred Zelenog kluba Bosne i Hercegovine, predsjednik Zelenog kluba Bosne i Hercegovine, Saša Magazinović.

Zdenka Popović, potpredsjednica Skupštine Crne Gore, je današnje okupljanje ocijenila ne samo kao simboličan čin, već konkretnu akciju ka očuvanju naše planete i stvaranju održive budućnosti za sve nas. „Kao što znamo, svijet se suočava sa izazovima koje donosi klimatska kriza. Međutim, mi smo tu da preuzmemo odgovornost i da se borimo za promjene“, istakla je gđa Popović. Ona je izrazila uvjerenje da će Zelena poslanička grupa dati dodatni zamah jačanju uloge Skupštine Crne Gore, te da će se lično truditi da svojim angažmanom doprinese održivosti rada ZPG i da ona postane značajan dio sistema rada Skupštine Crne Gore.

Saša Magazinović, predsjednik Zelenog kluba BIH, naglasio je važnost saradnje između poslanika naše dvije države, te prenio spremnost poslanika kluba da daju svoj maskimalan doprinos da ova saradnja bude što uspješnija, a na zadovoljstvo obje strane. „Radujem se zajedničkim aktivnostima između poslanika CG i BiH, radujem se saradnji, razmjeni iskustava, zajedničkim projektima kojima ćemo ne samo poštovati naše međunarodne obaveze, nego raditi na izgradnju naših društava, proaktivno, ne čekajuci da se suočimo sa većim posljedicama od onih koje već danas trpimo”, naveo je gdin Magazinović.

Božidar Pavlović, VD generalnog direktora Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu energetike i rudarstva, pozdravio je formiranje nove neformalne Zelene poslaničke grupe, čime se iskazuje snažnija podrška  održivom razvoju i zaštiti životne sredine na svim nivoima. Pored toga, gospodin Pavlović je istakao značaj potpisivanja Sporazuma o saradnji Zelene poslaničke grupe Crne Gore i Zelenog kluba Bosne i Hercegovine koji je još jedan dokaz uspješne saradnje naše dvije države. On je dodao i da „Upravo kroz rad zelenih poslaničkih grupa možemo očekivati upoznavanje zakonodavne vlasti sa obavezama koje nas očekuju u implementaciji pravne tekovine Evropske unije u oblasti energetike i energetske efikasnosti, a koje su od velike važnosti za proces dekarbonizacije. Realizacija preuzetih obaveza po osnovu Sporazuma o Energetskoj zajednici i ostvarivanje postavljenih ciljeva su ključne za uspješno sprovođenje reformi u energetskom sektoru u Crnoj Gori.”

Jasna Sekulović, menadžerka projekta za Zapadni Balkan, istakla je da je cilj umrežavanje zelenih poslaničkih grupa na Zapadnom Balkanu gdje su poslanici promoteri zelenih politika u regionu. Ona je istakla da je Forum odlična prilika da članovi novoformirane zelene poslaničke grupe 28. saziva Skupštine Crne Gore čuju nešto više o iskustvima već etabliranog Zelenog kluba Bosne i Hercegovine, a potpisivanje Memoranduma o saradnji omogućiće daljnje zajedničke korake ka održivoj budućnosti.

Forum će se nastaviti i narednog dana, kada će relevantni sagovornici u okviru predavanja i panela razmijeniti mišljenja, ideje i prijedloge po pitanju izazova koji se tiču pitanja ovog foruma.

Podrška razvoju kapaciteta Zelenim parlamentarnim grupama Zapadnog Balkana dio je aktivnosti programa Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – energetika, transport i zaštita klime (ORF-ETC), koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) zajedno sa Mrežom škola političkih studija sa Zapadnog Balkana, a u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i EU.

Categories: Vijesti