AMBASADA FRANCUSKE

Nj. E. g-đa Dominique Gazuy, Ambasadorka n/r

Predmet: Protestno pismo povodom deportacija Roma iz Francuske

Vaša Ekselencijo,

Obraćam Vam se u ime Inicijative mladih za ljudska prava – Crna Gora povodom deportacija Roma iz Francuske.

Najava deportacije Roma iz Francuske nas je držala u uvjerenju da se radi samo o još jednoj u nizu šovinističkih provolkacija nekog od desničarskih medija. Sada kada je  Vlada Francuske preduzela konkretne aktivnosti i uradila nepojmljivo – deportovala građane koji imaju državljanstvo druge članice Evropske Unije, samo zbog njihove etničke pripadnosti, proizvela je zaprepašćenje svih onih koji znaju šta su ljudska prava, šta je sloboan protok ljudi i roba, a pogotovu nas koji smo veće decenijama u okruženju koje je takvo ponašanje dovelo do užasnih dešavanja.To naročito zabrinjava i plaši jer se radi i o državljanima jedne od članica Evropske Unije.

Ovakav akt vaše Vlade predstavlja i atak na veličanstvenu kulturnu i demokratsku tradiciju Francuske, koja je utemeljitelj i nosilac progresivnih razmišljanja u svijetu jod od vremena Francuske revolucije.

YIHR najoštrije osuđuje ovaj akt i poziva Vas da prenesete vašoj Vladi, protest koji mi samo stavljamo na papir, a koji podržava svako ko misli prograsivno, demokratski i istinski Evropski. Uvjereni smo da iza našeg protesta može stati svako ko osjeća civilizacijske vrijednosti slobode, bratstva i jednakosti.

Kako se naša zemlja nalazi u veoma osjetljivoj fazi evropskih integracija, ovakav postupak neće biti afirmativan doprinos integrativnim procesima u njenom najvažnijem segmentu, a to je promjena svijesti naših građana. Građani Crne Gore, Evropu moraju doživjeti kao ideal koji je antipod svijesti koja je proizvela avakvu rekaciju vaše Vlade. U tom smislu, najmanje što očekujemo je da se Vlada Francuske neće više nikada upustiti u slične desničarsko ksenofobične akcije.

Takođe, trenutkom ispunjavanja svih uslova za članstvo, Crna Gora će postati članica EU, koja će time bitii ravnopravan partner, pa se vaša Vlada mora navikavati i na proteste koji će ići istim pravcem, ali drugim smjerom od onoga koji je bio uobičajen zadnjih dvije decenije na Balkanu. Francuska ima demokratski ugled koji se ovakvim postupcima vrijeđa i opasno otvara mogućnosti za slične postupke i na drugim mjestima u Evropi.

Podgorica, 23.08.2010.                              Programski direktor YIHRa

Boris Raonić

Categories: Vijesti