Povodom izjave ministra Ferhata Dinoše datoj agenciji MINA u kojoj kaže da Albanaca nema dovoljno u državnim organima, te kako sa tom činjenicom ne može biti zadovoljan YIHR želi da upozori minstra Dinošu da je on predstavnik svih manjinskih zajednica u Crnoj Gori, a ne samo Albanaca. Poštovani ministre Dinoša Vaš posao nije samo da štitite prava Albanaca, već svih manjinskih zajednica, i ne samo etničkih, već i vjerskih, jezičkih ali i seksualnih zbog kojih ste ne malo puta kazali da ste nesrećni.

Prije svega od Vas se u ovom trenutku očekivalo da se založite za zastupljenost Romske zajednice u državnim organima u Crnoj Gori koja je po našim ali i istraživanjima Ombudsmana apsolutno ne prihvatljivo mala i predstavlja daleko ugroženiju etničku grupu od one kojoj Vi pripadate. Nije samo Albanska zajednica u Crnoj Gori ugrožena po ovom pitanju, već sve zajednice pa obaveza Ministarstva za ljudska i manjinska prava je zastupanje interesa svih manjina i etničkih zajednica u Crnoj Gori.

Podatak o zastupljenosti manjinskih zajednica treba da da Uprava za kadrove i taj posao je u njihovoj nadležnosti a ne u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Podatke o zastupljenosti manjina u državnim organima na osnovu istraživanja dali su YIHR i kancelarija Ombudsmana i oni pokazuju da su sve etničke zajednice nezastupljene u državnim organima. Zbog toga posao Ministarstva je da kroz konkretne projekte doprinese boljem položaju svih manjina koje egzistiraju u Crnoj Gori.

Ministar prvo javno saopštava stav da zastupljenost nije zadovoljavajuća i tek najavljuje aktivnosti i istraživanja koje taj stav treba da potvrde. To pokazuje da je u ovom Ministarstvu neophodno što prije uposliti profesionalce iz oblasti ljudskih i manjinskih prava koji će imati senzibiliteta za ljudska prava i poštovati standarde. Ovakve izjave koje daje ministar jedino se mogu shvatiti kao način da se prikupe određeni politički poeni kod biračkog tijela, ali ministar treba da zna da se u demokratijama poeni prikupljaju izjavama i saopštenjima kojima javnosti saopštava ono što se od njega očekuje a to je kako je i na koji način kaznio službenika koji je koristio automobil u vlasništvu Ministarstva u privatne svrhe.

Categories: Vijesti