Izricanje konačne presude Ratku Mladiću biće održano 8. juna 2021. godine pred Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove. Tim povodom, Inicijativa mladih za ljudska prava, članica Građanske alijanse, u Informaciono dokumentacionom centru (IDC) organizuje emitovanje video materijala “Mapiranje genocida” i prenošenje izricanja presude, a biće dostupni i transkripti Narodne skupštine RS koji otkrivaju detalje rasprava od 1991. do 1995. godine, a koji se tiču Srebrenice.
Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove zakazalo je izricanje presude po žalbi u predmetu Tužilac protiv Ratka Mladića za utorak, 8. juna 2021. godine sa početkom u 15:00 sati. Izricanje presude možete ispratiti na sledećem linku: https://www.irmct.org/en/cases/mict-courtroom-broadcast

Dana 22. novembra 2017. godine, Pretresno vijeće I Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) izreklo je presudu u predmetu Tužilac protiv Ratka Mladića (Prvostepena presuda). Pretresno vijeće je osudilo Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanjana doživotnu kaznu zatvora.

Odbrana i tužilaštvo su zatim uložili žalbu a Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove sjutra će izreći presudu po žalbama.

Zainteresovani za prikazivanje video materijala i posjetu IDC-u treba da se jave na email cgoffice@yihr.org ili da pozovu na broj telefona 020513687 kako bi smo organizaciju prilagodili trenutnim epidemiološkim mjerama u borbi protiv virusa COVID 19.

IDC se nalazi na sledećoj adresi: Studentska 37/a, lamela 8

Categories: Vijesti