Pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Inicijativa mladih za ljudska prava (osnivačica Građanske alijanse) započela je implementaciju projekta „No impunity for the past“ (Odgovornost za prošlost) čije je primarni cilj istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina u Crnoj Gori devedesetih godina. Projekat se sprovodi u saradnji sa Skupštinom Crne Gore i Pravnim fakultetom Univerziteta Crne Gore. Takođe, partneri su i NVO Documenta iz Hrvatske, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije i NVO Bukovica iz Pljevalja.

Zadovoljstvo nam je da vas obavijestimo da je u sklopu navedenog projekta potpisana odluka o osnivanju Informaciono-dokumentacionog centra (IDC), čime se formalno centar i osniva. Između ostalog, IDC će sakupljati i arhivirati sve dostupne dokaze i činjenice vezane za ratne zločine koji su se desili u Crnoj Gori tokom devedesetih. Želimo da se zahvalimo partnerima koju su nam pružili nesebičnu podršku pri uspostavljanju IDC-a.

Osnivanjem ovog IDC-a još smo jedan korak bliže ostvarenju osnovnog cilja projekta, a to je suočavanje sa prošlošću na način dokumentovanja svih dostupnih činjenica, što će doprinijeti crnogorskom društvu koje će biti mnogo svjesnije istine o ratnim zločinima na teritoriji Crne Gore tokom devedesetih, a time i njegovom ozdravljenju.

Koordinator Informaciono-dokumentacionog centra
Milan Radović

Categories: Vijesti

0 Comments

Leave a Reply