U okviru projekta „Inicijativa tranzicione pravde kroz obrazovanje i umjetnost“ sprovodi se niz aktivnosti koje su usmjerene ka poboljšanju situacije u Crnoj Gori a vezano za proces suočavanja s prošlošću. Projekat se bavi suočavanjem sa nasljeđem sukoba i promovisanjem pomirenja, te ima set aktivnosti koji se fokusiraju na unapređenje svijesti javnosti o ratnim zločinima i suđenjima. Cilj projekta je doprinos procesu suočavanja sa nasljeđem sukoba i unapređenju svijesti javnosti o ratnim zločinima.

Cilj projekta će se ostvariti kroz tri rezultata: R 1 – Jačanje kapaciteta društvenih aktera u Crnoj Gori za suočavanje s prošlošću i tranzicione pravde; R 2 – Unapređenje kapaciteta mladih u Crnoj Gori za suočavanje sa nasljeđem prošlosti i promovisanje pomirenja; i R 3 – Podizanje svijesti crnogorske javnosti kroz promociju procesa suočavanja sa prošlošću zasnovanog na činjenicama i kroz umjetnički aktivizam.

Period implementacije projekta je 01.01.2024 – 31.12.2024. Kontakt osoba za ovaj projekat je Marko Vukčević, projektni koordinator (e-mail: marko.vukcevic@yihr.org)

Ovaj projekat podržane je od strane projekta „Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu“ koji finansira Evropska unija (EU) i sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Categories: Projekti