Završen je dvodnevni Forum Crna Gora i Bosna i Hercegovina: Kako proces dekarbonizacije oblikuje našu budućnost?

Nakon potpisivanja povelje Zelene poslaničke grupe CG i Sporazuma o saradnji Zelene poslaničke grupe CG i Zelenog kluba BiH, uslijedila su brojna predavanja i paneli koji su dubinski obradili značajne teme iz oblasti energetske tranzicije i održivosti.

Uz veliko zadovoljstvo dočekali smo dr Janeza Kopača, komesara Energetskog regulatora Slovenije i nekadašnjeg direktora Sekretarijata Energetske zajednice koji je iznio važne perspektive o procesu dekarbonizacije i njenom uticaju na sektor elektroenergetike.

O iskustvima i projektima EBRD o energetskoj efikasnosti i urbanoj mobilnosti govorio je Rade Ralević.

Drugi dan foruma započet je predavanjem Gordane Đurović, profesorice Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koja je kroz svoje predavanje učesnicima približila temu nove metodologije proširenja EU i Zelene agende za Zapadni Balkan, sa posebnim fokusom na dekarbonizaciju i Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Forum je zatvoren panelom o implementaciji zakona i EU direktiva iz oblasti energetske efikasnosti, na kojem su eksperti Biljana Gligorić i Nebojša Jablan iznijeli ključne aspekte EU energetsko-klimatske politike.

Ovaj forum predstavlja važan korak u jačanju saradnje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine u oblasti održive energije i zaštite životne sredine, te pruža osnovu za dalje aktivnosti koje će doprinijeti ostvarenju ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan.

Forum je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava zajedno sa školama političkih studija Crne Gore i Bosne i Hercegovine u okviru projekata „Unapređenje energetske efikasnosti kroz rad Zelene poslaničke grupe“ uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i „Razvoj kapaciteta Zelenih poslaničkih grupa Zapadnog Balkana iz oblasti energetike i održive urbane mobilnosti” uz podršku njemačke organizacije GIZ.

Categories: Vijesti