Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava su danas, povodom 24 godine od ratnog zločina Kaluđerski laz, ispred Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore podijelili flajere o ovom zločinu službenicima tužilaštva i građanima Podgorice.

Pored toga, Knjigu sjećanja (Memory Book) o ratnim zločinima 90-ih dostavili smo Glavnom specijalnom tužiocu, a knjiga je takođe predata i za 13 tužilaca u ovom tužilaštvu. Knjiga sjećanja je proizvod našeg Informaciono-dokumentacionog centra (IDC) u kojoj su sakupljeni svi dostupni podaci vezani za ratne zločine počinjene tokom ratnih dešavanja 90-ih.

Ovo je još jedan podsjetnik na činjenicu da za ratni zločin u Kaluđerskom lazu nadomak Rožaja ni nakon 24 godine nijesu procesuirani odgovorni koji su 18. aprila 1999. godine ubili 20 albanskih civila koji su bježali od sukoba na Kosovu. Specijalno državno tužilaštvo dužno je da rasvijetli kako ovaj, tako i mnoge druge ratne zločine, a na važnost ovog pitanja ukazali smo današnjom aktivnošću i obilježavanjem ovog tužnog datuma u našoj istoriji.

Nedjelotvorna istraga ratnog zločina Kaluđerski laz ukazuje na ozbiljne propuste i slabosti našeg pravosudnog sistema, tim prije jer istraga i sudski postupak nijesu vodili osuđujućim presudama. Istraga se zato ponovo mora otvoriti, ali i ispitati potenicjalna odgovornost nadređenih lica za neku vrstu saučesništva ili po osnovu komandne odgovornosti.

Pored toga, danas ukazujemo i na to da još uvijek ne postoji odgovorni odnos adekvatne memoralizacije države za ovaj, kao ni za mnoge druge ratne zločine. Sve dok se proces suočavanja sa prošlošću, rasvjetljavanja ratnih zločina i pokretanja odgovornosti sa najviših odgovornih instanci ne pokrene, ne možemo izaći iz sjenke podjela, nacionalizma, niti se osloboditi teškog tereta prošlosti.

Detalje o ratnom zločinu Kaluđerski laz, kao i ostalim zločinima 90-ih, možete pročitati u našoj Knjizi sjećanja na ovom linku: https://www.yihr.me/wp-content/uploads/2021/07/YIHR-IDC-Memory-book-Ratni-zlocini.pdf

Categories: Vijesti