Uoči 9. maja Dana Evrope, Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanska alijansa upriličili su događaj pod nazivom »SJEĆANJE U FOKUSU« u sklopu regionalnog projekta »Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu«, koji finansira Evropska unija (EU) a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na početku je održana panel diskusija na temu „Suočavanje sa prošlošću iz novinarske perspektive”. Tokom diskusije Sadiković je istakao: „Nedostatak pluralizma u medijskom prostoru devedesetih godina je začetak nečega što danas imamo kao posljedicu. Danas su, sa druge strane, mediji daleko iznad nivoa društva koje ne uspijeva da se izdigne na nivo potrebe da se govori o suočiavanju sa prošlošću“. Milan Žugić, novinar koji trenutno režira film o ratnom zločinu “Porodica Klapuh” rekao je na istu temu: „Devedesetih godina medijsko jednoumlje i medijski mrak, koji se suštinski svodio na izvještavanje sa ratišta, stvorili su kod ljudi spremnost da ginu i ratuju po najboljim receptima propagande. Teško je bilo oduprijeti se na pravi način“. Marko Mišić, novinar TV Vijesti u toku diskusije naglasio je: „Suočavanje sa prošlošću je velika tema u Crnoj Gori, nužna tema za izgradnju građanskog društva. Neznanje i nepoznavanje činjenica osnova su problema zbog kog je mali čovjek bio izmanipulisan i nesvjestan trenutka i situacije u kojoj se nalazi. Država nas nije uvjerila da će se procesi dovesti do kraja jer ne postoji jasna i konzistentna politika po ovom pitanju.“

Premijerno je prikazan i kratki dokumentarni film “Kaluđerski laz – Šutnja je zločin”, autora Seada Sadikovića.

Na događaju su  dodijeljene nagrade za najbolje novinarske priče i priloge na temu promocije kulture sjećanja na žrtve ratnih zločina. Komisija za evaluaciju priča/priloga podnešenih po Konkursu u sastavu Aleksandra Dubak, Samir Kajošević i Milan Žugić donijela je odluku da I nagrada odlazi u ruke Lele Šćepanović za emisiju/priču »Crnogorski tužioci ponovo istražuju zločin u Bukovici« https://www.slobodnaevropa.org/a/crna-gora-ratni-zlocini-bukovica-vojska-tuzilastvo/32854036.html objavljenu na portalu Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) 08.03.2024. godine.

II nagradu osvojili su Miloš Rudović i Natalija Jovanović za emisiju/priču »Slučaj Klapuh: Kako je Ministarstvo pravde Srbije ‘zaboravilo’ da izruči ratnog zločinca Crnoj Gori« https://www.slobodnaevropa.org/a/crna-gora-slucaj-klapuh-ratni-zlocini/32861446.html objavljenu na portalu Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) 15.03.2024. godine.

III nagradu osvojila je Mila Vukčevič za emisiju/priču »Život prožet Štrpcima« https://rtcg.me/tv/emisije/dokumentarni/izdvajamo/524141/zivot-prozet-strpcima.html objavljenu na Prvom programu RTCG 24. februara 2024. godine.

Specijalnu nagradu za pružanje posebnog ugla osvjetljavanja ratnog zločina osvojio je Radovan Furtula za priču »Beograd – Bar, preko stanice Štrpci« https://www.vijesti.me/kolumne/695781/beograd-bar-preko-stanice-strpci objavljenu u TV Vijesti.

Manifestacija je prigodno zatvorena obilaskom izložbe radova srednjoškolaca na temu pravde, rata i mira.

Današnji događaji su aktivnosti projekata “Inicijativa tranzicione pravde kroz obrazovanje i umjetnost” i „Kultura sjećanja za svjetliju budućnost“, koji su podržani kroz regionalni projekat „Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Regionalni projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Categories: Vijesti