Danas počinje Forum pod nazivom „Na granici između ekološke katastrofe i oporavka Crne Gore. Jesmo li na vrijeme?“ koji će se održati u Ulcinju u hotelu Plaza u periodu od 17. do 19. februara.
Događaj se održava u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava u sklopu projekta “Razvoj kapaciteta Zelene poslaničke grupe u Crnoj Gori za održivu energiju i urbanu mobilnost” uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija.

Premijer Dritan Abazović i Milan Radović će danas svojim uvodnim obraćanjima otvoriti Forum, nakon čega će ekspert za energetiku i klimatske promjene Nebojša Jablan održati uvodno predavanje na temu “Izrada Nacionalnog energetsko-klimatskog plana”.

Drugog dana foruma govoriće Biljana Gligorić iz nevladine organizacije Expeditio o implementaciji zakona i direktiva Evropske unije koje se tiču sektora energetske efikasnosti (EE), dok će o mehanizmima za unapređenje kvaliteta vazduha u Crnoj Gori govoriti građanski i ekološki aktivista Aleksandar Dragićević i Nataša Kovačević iz Bankwatch Network.

U subotu je takođe planirana posjeta Solani u Ulcinju i diskusija sa Darkom Saveljićem na temu Građanske inicijative vezane za pravo na zaštitu životne sredine.

Trećeg dana foruma o upravljanju otpadom i problemu zagađenja mora plastikom govoriće Jelena Peruničić. Planiran je i obilazak Valdanosa i diskusija sa poslanikom i članom Zelene poslaničke grupe Gencijem Nimanbegu i građanskim aktivistom Džemalom Perovićem o aktivnostima na zaštiti maslinjaka.

Categories: Vijesti