Danas je otvorena izložba u našem Informaciono-dokumentacionom centru u Podgorici, koju je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji sa organizacijama Post-Conflict Research Centar i Memorijalni centar Srebrenica, a sa ciljem obilježavanja 26 godina od genocida počinjenog u Srebrenici.

Za vrijeme trajanja izložbe, od 07. do 09.07.2021. u periodu od 11 do 14 časova, posjetioci će imati priliku da pogledaju prikaz pravnih presuda za osuđene ratne zločince, odgovorne za ovaj najsramniji zločin na teritoriji bivše Jugoslavije.

Izložbu je otvorio gospodin Rifat Rastoder, član savjeta Informaciono-dokumentacionog centra i prvi predlagač i autor prve u regionu skupštinske deklaracije o Srebrenici.

Gospodin Rastoder je prilikom otvaranja izložbe rekao da je neophodno kontinuirano podsjećanje, kao i stvaranje uslova za djelotvorniji učinak rezulucijama i drugim dokumentima apostrofiranih principa i stavova, a prije svega za formalno-pravnu institucionalizaciju sjećanja na žrtve kao i za zakonsku zabranu negiranja presuđenih zločina. Istakao je i da je sjećanje na žrtve civilizacijski i visokomoralni čin, te je pozdravio inicijativu i aktivnosti Inicijative mladih za ljudska prava na rasvjetljavanju i dokumentovanju činjenica o ratnim zločinima.

Categories: Vijesti